سوله آکام فلز

قفل تمام مشکلات کشور با کلید «فرهنگ» باز می‌شود

ایسنا/قزوین یک شاعر قزوینی گفت: قفل تمام مشکلات کشور به واسطه کلیدی به نام فرهنگ باز می‌شود و هیچ کدام از مشکل‌های ساختاری، صنعتی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی حل نخواهد شد مگر اینکه فرهنگ سازی شکل گیرد.

مهدی مردانی، متولد ۱۳۵۷ و کارشناس زبان و ادبیات فارسی است، وی که با اثر «سکوت به زبان مادری» در بخش  کودک و نوجوان جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران برگزیده شده است، در گفت‌وگو با ایسنا اظهار می‌کند: از سال ۷۳ قلم به دست گرفتم و از سال ۸۰ تاکنون به نوشتن در حوزه کودک و نوجوان می‌پردازم و از سال ۸۴ یعنی آن زمانی که به عنوان کارشناس ادبی وارد کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان قزوین شدم به صورت جدی فعالیت در عرصه کودک و نوجوان را آغاز کردم.

مردانی درباره حساسیت کار در حوزه کودک و نوجوان عنوان کرد: در حوزه کودک و نوجوان حساسیت‌های بسیاری وجود دارد زیرا مخاطبان ویژه‌ای در مقابل ما قرار دارند که نیازمند شناخت هستند و طبیعتاً زمانی که یک نویسنده به نوشتن درخصوص کودکان و نوجوانان می‌پردازد باید مخاطب شناسی بداند و کودکان و نوجوانان را بشناسد.

وی گفت: نویسنده این حوزه باید با کودکان و نوجوانان در ارتباط باشد، از مشکلات و دغدغه این گروه سنی مطلع شود، دنیای ذهنی و زبانی و دیدگاه کودکان و نوجوانان به زندگی را درک کند و دایره واژگانی آنان را بشناسد تا به زبان و فهم مشترک برسد.

این شاعر تصریح کرد: حساس‌ترین برهه از زندگی دوران کودکی است زیرا در این دوره ساختار شخصیتی فرد شکل می‌گیرد؛ بنابراین بر والدین، مسئولین آموزشی و نویسندگان این حوزه واجب است مسئولیت‌پذیر به این موضوعات نگاه کنند و ارتباط عمیق و تنگاتنگ با کودکان داشته باشند تا تمام شرایط برای رشد مناسب، کشف استعداد کودک و فضای امن مهیا شود و این موارد زمانی میسر خواهد شد که حساسیت‌های این حوزه را درک کنیم.

وی خاطرنشان کرد: مخاطبان اصلی آثارم گروه کودک و نوجوان هستند و بازخورد گرفتن از آثار در برخورد با گروه سنی کودک و نوجوان مهمترین جایزه نویسنده فعال در این حوزه است.

این فعال فرهنگی با بیان اینکه در کنار بچه‌ها بودن برای من کلاس درس است، خاطرنشان کرد: سال‌هاست در کانون پرورش فکری در کنار بچه‌ها چگونه زیستن را تجربه می‌کنم. فضای شاد میان کودکان، زیستن بی‌دغدغه، زندگی در لحظه و میزان انگیزه و انرژی‌هایشان بهترین درس‌ها را به من آموخته است و بهترین نقدها را از سوی آنان درباره شعرهایم دریافت کرده‌ام.

شاعران حوزه کودک و نوجوان جدی گرفته نمی‌شوند

وی تشریح کرد: متأسفانه همچنان به حوزه کودک در جامعه ما به صورت جدی نگاه نمی‌شود در صورتی که در دنیا این بخش را مهم‌ترین بخش از زندگی می‌دانند وهزینه‌های بسیاری را برای تولید آثار در حوزه‌هایی همچون سینما و انیمیشن‌ صرف می‌کنند.

این شاعر قزوینی گفت: همه دنیا تلاش می‌کنند در تربیت کودک و نوجوانان نقش پررنگی داشته باشند زیرا به این نتیجه رسیده‌اند آینده به دست کودکان و نوجوانان ساخته می‌شود؛ اما متأسفانه در کشور ما این مسئله همچنان مغفول مانده است و کودکان را به این معنا که متوجه نمی‌شوند و ما باید برایشان تصمیم بگیریم، محدودشان کنیم، مراقبشان باشیم، برایشان لباس و مقدمات اولیه زندگی فراهم کنیم، می‌بینند.

وی افزود: در کشور ما توجه به استعداد وعلاقه کودکان صورت نمی‌گیرد که متأسفانه کم‌توجهی‌ها باعث شده است شاعران بخش کودک و نوجوان نیز جدی گرفته نشوند.

مردانی تأکید کرد: برای والدین، مسئولین و متولیان بحث آموزش و تولید مفاهیم فرهنگی دغدغه‌مندی ایجاد نشده است تا بدانند مهم‌ترین و جدی‌ترین مخاطبشان کودک و نوجوان است و علی‌رغم اینکه شکل‌گیری ادبیات کودک و نوجوان به ۱۰۰ سال پیش برمی‌گردد اما همچنان مخاطب کودک و نوجوان جدی گرفته نمی‌شود.

وی با اشاره به اینکه غفلت در این حوزه جبران ناپذیر است، گفت: قفل تمام مشکلات کشور به واسطه کلیدی به نام فرهنگ باز می‌شود و هیچ کدام از مشکل‌های ساختاری، صنعتی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی حل نخواهد شد مگر اینکه فرهنگ سازی شکل گیرد.

این شاعر قزوینی خاطرنشان کرد: در فرهنگ گنجی به نام کتاب و مطالعه وجود دارد و اگر می‌خواهیم کتاب در اذهان و جامعه نهادینه شود باید از کودکان شروع کنیم که متأسفانه در این بخش ضعف داریم.

وی گفت: دانش آموزان به دلیل اینکه کتاب‌های درسی مفاهیم جذاب، گیرا و شفافی ندارند با علاقه مطالب را نمی‌خوانند و این مشکلات سبب شده میل به خواندن در بچه‌ها شکوفا نشود.

مردانی بیان کرد: دانش‌آموزان به اجبار والدین و معلمین برای اخذ نمره پای درس می‌نشینند و پس از اتمام ۹ ماه تحصیلی از کتاب‌های درسی فرار می‌کنند و نگاه دوستانه به کتاب ندارند؛ باید لذت خواندن کتاب را به بچه‌ها بچشانیم، زیباترین کتاب‌ها را در اختیارشان بگذاریم، فرصت انتخاب به آنان بدهیم تا از خواندن کتاب لذت ببرند.

وی تشریح کرد: لذت کتاب خواندن یکی از حقوق اولیه کودکان در تمام دنیاست، کودکان حق دارند تا برایشان کتاب‌های مناسب با داده‌های خوب فرهنگی، انیمیشن‌های خوب و موسیقی خوب تولید شود و ما باید این حق از آنان دریغ نکنیم چرا که آسیب‌های نهایی از غفلت در این حوزه به خود ما برمی‌گردد.

وضعیت بغرنج ادبیات کودک و نوجوان در قزوین

این شاعر قزوینی اظهار کرد: حوزه ادبیات کودک و نوجوان قزوین در وضعیت بغرنج قرار دارد؛ زیرا اساساً در قزوین کسی را نمی‌بینم کار جدی در حوزه ادبیات کودک نوجوان انجام دهد و افرادی انگشت شماری در این حوزه به نوشتن می‌پردازند و تولیدکنندگان و ناشرین اندکی علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری دراین بخش هستند.

وی افزود: به یاد ندارم که تا کنون مسئولین سراغی از ما گرفته باشند زیرا اهمیت این حوزه جدی گرفته نشده و فعالیت‌های صورت گرفته زحمت خودجوش فرد با سرمایه شخصی بوده است.

مردانی درباره یکی از آثاربرگزیده‌اش در جشنواره فجر گفت: کتاب «سکوت به زبان مادری» که سال گذشته در جشنواره شعر فجر برگزیده بخش کودک و نوجوان شد توسط نشر سوره مهر به چاپ رسیده است؛ این کتاب مجموعه شعری برای نوجوان در قالب نیمایی و چهار پاره  شامل: اشعار مذهبی، عاشقانه، اجتماعی و ملی، ویژه گروه سنی بالای سیزده سال است.

وی بیان کرد: در کتاب سکوت به زبان مادری تلاش کرده‌ام زیبایی و عشق را بنویسم و دور از شعارها آنچه سبب امید بخشی می‌شود را بیان کنم.

این فعال فرهنگی خاطرنشان کرد: در سال‌های اخیر سعی کرده‌ام آنچه را که برای نوجوان می‌نویسم جهانی لبریز از عشق، شادی و امید باشد زیرا احساس می‌کنم دنیای امروز دنیای مناسب کودکان و نوجوانان نیست و انگار که این روزها باید بر سردر شهرها بنویسند منفی ۱۴ سال.

وی افزود: حق کودکان نیست در خانواده‌ها الفاظ بد بشوند، اخبار منفی ببینند و جهانشان آلوده شود؛ ما حق نداریم که رنج‌ها، اندوه‌ها و نگرانی‌های خودمان را به کودکان انتقال دهیم و در جمعی که این رده سنی نشسته‌اند از مسائل اقتصادی و معیشتی صحبت کنیم.

مردانی عنوان کرد: پذیرفتن مسئولیت شجاعت می‌خواهد و کسی که مسئولیت کار در حوزه کودک و نوجوان را پذیرفته است باید بداند که در پیشگاه خداوند نیز باید پاسخگو به کودکان باشد.

وی درباره درخواست خود از مسئولین تشریح کرد: حق کپی رایت در کشور ما رعایت نمی‌شود و در این حوزه انتظار می‌رود از نویسندگان و مؤلفین داخلی حمایت شود.

این شاعر قزوینی تاکید کرد: مسئولین چرا از خودرو سازها حمایت می‌کنند و اجازه می‌دهند این افراد بدون رقیب خارجی در ایران یکه تازی کنند اما در مورد نویسندگان اینطور نیست و بدون اینکه نظارت صورت گیرد رمان‌های خارجی در کشورمان به راحتی بدون یک ریال پرداخت به چاپ چندم می‌رسد و کتاب‌های کودک و نوجوان در حوزه بازار بدون هیچ نظارتی بدون حق کپی رایت چاپ می‌شود، سؤال این است مؤلف باید با چه کسی رقابت کند؟

تحقق آشتی کودکان با کتاب

وی در ادامه افزود: مسئولین ذیربط اگر می‌خواهند در راستای حفظ فرهنگ و رسم و رسومات تولیدات صورت گیرد باید از فعالین این حوزه حمایت کنند، برای کودکان بستری آماده کنند که کتاب مناسب برایشان چاپ شود و نظارت بر این عرصه صورت گیرد.

مردانی ادامه داد: باید فضایی آماده شود که کتاب در سبد خانوار مردم قرار گیرد، از حجم کتاب‌های درسی کاسته شود و کودکان و خانواده‌ها با کتاب آشتی کنند که تمامی این موارد برنامه‌ریزی دقیقی می‌طلبد.

وی در پایان گفت: اگر می‌خواهیم مردمی آگاه با معرفت و با سواد داشته باشیم و به راه رستگاری دست پیدا کنیم باید با کتاب خواندن به دانایی برسیم و تا زمانی که کتاب در سبد خانوار جایی نداشته باشد مشکلات حل نخواهد شد.

به گزارش ایسنا، مجموعه اشعار مرگ قلابی ماهی‌ها، پشت پرده ملکوت، دلتنگی‌های یک آپارتمان، پشت سر پاییز، مثل قلب پروانه، کفش دوزک، پروازهای پرپر، کلاغه میگه، جزیره‌ای در اتاق من، باران در خیمه از جمله آثار مردانی است، وی «گربه شور» (مجموعه شعر طنز) و «کتاب نبودنت را نمی‌نویسم» را نیز در دست چاپ دارد.

انتهای پیام

فیلتر سرامیکی

حتما ببینید

توجه به هویت ملی، رمز موفقیت صداوسیما-پیام امروز

جبلی در جمع برنامه‌سازان رمضان و نوروز ۱۴۰۳ تأکید کرد: پیمان جبلی در آیین تجلیل …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *