رئیس دانشگاه تهران بر ضرورت توجه به گفتمان علمی در کشور تاکید کرد و گفت: متاسفانه گاها افرادی به عنوان الگو در جامعه معرفی میشوند که خیلی مناسب این جایگاه نیستند و میتوانند الگوهای مناسبی را ارائه دهند که ما باید با توجه به اهمیت گفتمان علمی از بزرگان این عرصه را به عنوان الگو در جامعه معرفی کنیم.
دکتر سید محمد مقیمی در حاشیه رونمایی از نشان علمی دانشگاه تهران در گفتوگو با ایسنا، به جزئیات اعطای این نشان علمی اشاره کرد و گفت: ما در دانشگاه تهران پس از مطالعه حدودا ۶ ماهه در این زمینه طرحی را تحت عنوان نشان نماد آموزش عالی مطرح کردیم و این طرح توسط افرادی که در گذشته سابقه برگزاری مراسم مربوط به چهرههای ماندگار را داشتند، عنوان شد و به تصویب رسید. بنابراین طرح علمی در امتداد همان تقدیر از چهرههای ماندگاری بود که به سبک سالیانه برگزار میشد.
مقیمی تاکید کرد: طرح تقدیر از چهرههای علمی کشور قرار است با روال جدیدتر و برگرفته از تجربه برنامه گذشته برگزار شود و تلاش داریم نوآوری در این زمینه اتفاق بیفتد. در واقع بعد از تنظیم طرح اولیه اعطای نشان، ما به شورای عالی انقلاب فرهنگی این طرح را ارائه کردیم و یکی از وجه تمایز این برنامه در مقایسه با مراسم چهرههای ماندگار که در گذشته برگزار میشد، در حقیقت وجه علمی دادن به این نشان است.
رئیس دانشگاه تهران خاطر نشان کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی با ایده دانشگاه تهران در خصوص اعطای نشان علمی موافقت کرد، در واقع یکی از نکاتی که در برنامه تقدیر از چهرههای ماندگار مطرح شد، این بود که در معرفی چهرههای ماندگار جایگاه علمی نادیده گرفته میشد و در نتیجه شورا نیز در پاسخ به درخواست دانشگاه تهران استقبال خود را با طرح عنوان کرد.
وی در ادامه تصریح کرد: برای اینکه اعطای نشان علمی یک طرح فراگیر باشد، در نتیجه ما تلاش کردیم با چهرههای برتر علمی و اساتید در کشور نشستی برگزار کنیم تا یک هماندیشی در این خصوص صورت بگیرد و هم بتوانیم در تدوین آییننامه و ضوابط اجرایی نکات و رهنمودهای این بزرگان را در نظر بگیریم. در واقع جایگاه اعطای چنین نشان در کشور ما علیرغم اینکه جشنوارههای متفاوتی برگزار و افراد معرفی میشوند، خالی بود.
مقیمی خاطر نشان کرد: جای خالی تدارک برنامهای که بتواند از مفاخر علمی کشور و افراد اثرگذار در فرهنگ، علم و دانش کشور تجلیل کند، خالی بود؛ چرا که بسیاری از این اساتید در کشور و حتی در سطح بینالمللی آثار ارزشمندی داشتند و ما نیز پیرو تاکیدات رهبری که همواره عنوان میکنند از جامعه نخبگان و عالمان باید تجلیل شود، این برنامه را برگزار میکنیم؛ ضمن اینکه اگر از جایگاه عالمان تجلیل شود، به این معنا است که بهای بیشتری به علم و دانش داده میشود.
رئیس دانشگاه تهران موضوع توجه به گفتمان علمی در کشور را مهم ارزیابی کرد و گفت: مفاخری که برای کشور ما افتخارآفرینی کردهاند و فرهنگ ملی، بومی و اسلامی را حفظ کردند، باید مورد تجلیل قرار بگیرند و این امر یک امر مقدس است و میتواند برای الگوسازی در بین نسل جدید اثرگذار باشد.
دکتر مقیمی با تاکید بر اینکه ما نیازمند معرفی الگوهای علمی در کشور هستیم، ادامه داد: این الگوسازی باید برای بزرگان علمی در کشور صورت بگیرد و نگرشی که امروزه حاکم است، این است که افرادی بزرگ و الگوسازی میشوند که عموما چندان در اولویت نیستند و حتی ممکن است در جاهایی الگوسازیهای نامناسبی را در جامعه ارائه دهند، بنابراین لازم است که الگوها از بین چهرههای علمی باشند.
وی ادامه داد: قطعا ترویج جایگاه عالمان دانش و کسانی که آثار ماندگاری در کشور دارند، میتواند بسیار در روحیه افرادی که در این مسیر میخواهند حرکت کنند، اثرگذار باشد و در نهایت مرزهای دانش را درنوردند و طرح دانشگاه تهران میتواند برای اساتیدی که در اول راه هستند، کمککننده باشد.
رئیس دانشگاه تهران به مهمترین شاخصههای تعیین چهرههای ماندگار اشاره کرد و گفت: یکی از نکاتی که در هماندیشی این برنامه تاکید داریم، این است که با اساتید به صورت مکتوب و یا شفاهی در خصوص مؤلفههای این افراد دست به تبادل نظر بزنیم و افرادی که سالهای گذشته نیز جزو چهرههای ماندگار بودند، از جمله اعضای کمیته انتخاب چهرههای ماندگار خواهند بود. به هرحال برخی از شاخصهای ما مواردی هستند که به آثار و نوشتههای آنها مراجعه خواهیم کرد و بخشی دیگر نیز با بررسی و شناخت به دست میآید و جامعه علمی افرادی را که کاندیدای این نشان شوند، آنها را معرفی خواهند کرد.
دکتر مقیمی خاطر نشان کرد: امیدواریم آمایش یا اعطای نشان تهران به صورت سالیانه برگزار شود و دبیرخانه آن در دانشگاه تهران راهاندازی خواهد شد.
انتهای پیام