یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه حذف ارز ترجیحی و اصلاح قیمتها اجتنابناپذیر بود، گفت: برای جبران هزینههای ناشی از اصلاح قیمتها یا یارانه نقدی به همه پرداخت شود یا حقوق و دستمزدها متناسب با تورم افزایش یابد تا دیگر نیازی به پرداخت یارانه نباشد.
کامران ندری در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه اصلاح نظام پرداخت یارانه در بلندمدت اجتنابناپذیر بود و چارهای جز این کار نبود، اظهار کرد: از آنجا که اقتصاد بیش از این توان تحمل تفاوت قیمتها را ندارد، غیر از موضوعاتی رانت و فساد، مشکلاتی در تخصیص غیربهینه منابع ایجاد میکرد.
وی افزود: اصلاح قیمتها باید صورت میگرفت اما روش انتخاب شده برای این اصلاح به خصوص برای کالاهای اساسی مناسب نیست زیرا در شرایط فعلی اقتصاد و با وجود تورم بالا و رشد اقتصادی پایین، وارد کردن چنین شوک ناگهانی و یکباره به معیشت مردم سنجیده نبود. اصلاح قیمتها باید تدریجی انجام میگرفت.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: برنامههایی که برای جبران اصلاح قیمتها و حذف ارز ترجیحی پیشبینی شده نیز کارشناسی نیست و برآورد دقیقی از هزینههای پرداخت کمک معیشتی صورت نگرفته است. برای جبران اصلاح قیمتها گزینهای پیش روی دولت به جز همین پرداخت یارانه نقدی و تخصیص کالابرگ الکترونیک نیست اما در زمینه پرداخت یارانه نقدی توصیه من این است که به همه مردم این مبالغ پرداخت شود.
ندری بهترین گزینه برای جبران هزینههای اصلاح قیمتها را ترمیم حقوق و دستمزدها متناسب با نرخ تورم دانست و گفت: اگر حقوق و دستمزدها متناسب با نرخ تورم اصلاح شود، یارانه نقدی بهتر است تا به سه دهک اول پرداخت شود اما در غیراینصورت، یارانه نقدی یا باید به همه مردم پرداخت شود یا حقوق و دستمزدها متناسب با نرخ تورم افزایش یابد. البته، اگر ترمیم حقوق و دستمزدها به شکل درست انجام شود، دیگر نیازی به پرداخت یارانه نقدی نیست.
انتهای پیام