افت‌وخیزهای پاکستان برای ساخت و پرتاب ماهواره/ "پایگاه فضایی ایران" گزینه مطلوب جایگزین برای پرتاب‌های گران‌قیمت این همسایه شرقی!

به گزارش خبرنگار فضا و نجوم خبرگزاری پیام امروز، پاکستان یکی از کشورهای آسیایی در همسایگی کشورمان است که سابقه نسبتاً طولانی در عرصه فضا دارد. کمیته‌ تحقیقات فضایی پاکستان (SUPARCO) فعالیت خود را در سال ۱۹۶۱ آغاز کرد؛ نخستین کار مهم این کمیته، پرتاپ چندین راکت برای اندازه‌گیری برخی پارامترها در بالای جو بود.

در ۷ ژوئن سال ۱۹۶۲ نخستین راکت پاکستان به‌نام Rehbar-1 به فضا پرتاب شد و پاکستان را به دهمین کشور در جهان تبدیل کرد که چنین پرتابی را انجام می‌دهد. Rehbar-1 یک موشک ۲مرحله‌ای بود که با همکاری ناسا با موفقیت پرتاب شد.

در سال ۱۹۷۰ این کمیته موفق به ساخت موتور راکت شد و در اوایل سال ۱۹۸۰ نیز برنامه طراحی و ساخت موشک ”بالستیک“ زمین‌به‌زمین از سوی این کمیته اعلام شد. برای تحقق این برنامه در سال ۱۹۸۷، تجهیزاتی برای بخش سوخت جامد این موشک‌ها ساخته شد.

علی‌رغم اینکه در ابتدای این برنامه فضایی، ناسا با پاکستان همراهی می‌کرد اما در سال ۱۹۹۱، تحریم‌هایی علیه پاکستان برای مدت دو سال در بسیاری از زمینه‌های هوافضا از سوی آمریکا اعمال شد.

بیشتر فعالیت‌های پاکستان در حوزه فضا مربوط به کاربردهای نظامی بوده است اما این کشور اهداف دیگری از جمله تحقیق و پژوهش در فضا، پایش زمین و ارتباطات مخابراتی را نیز دنبال می‌کند.

کمیته‌ تحقیقات فضایی پاکستان در زمینه طراحی و ساخت ماهواره نیز فعالیت داشته است و نخستین ماهواره‌ ساخته‌شده در این کشور که ”بدر۱» نام داشت، در جولای سال ۱۹۹۰ با موفقیت از پایگاه فضایی «ایکچانگ» چین به فضا پرتاب شد. پاکستان با فرستادن ماهواره بدر۱ به فضا توانست نخستین کشور اسلامی باشد که از تکنولوژی ماهواره استفاده می‌کند.

در نوامبر سال ۱۹۹۹، کمیته تحقیقات فضایی پاکستان (سوپارکو) اعلام کرد که ماهواره ”بدر۲“ از «بایکونور قزاقستان» به فضا پرتاب خواهد شد. طراحی و ساخت بعضی از بخش‌ها، مجموعه‌ها و سیستم‌ها و همچنین مونتاژ برخی از اجزای این ماهواره در شرکت «SIL انگلستان“ انجام شده بود همچنین ساخت و طراحی و مونتاژ قسمت‌هایی از این ماهواره نیز در کشور پاکستان انجام شده است.

پایگاه فضایی چابهار ایران , اخبار فضایی , کشور پاکستان ,

بزرگترین ماهواره در تاریخ پاکستان، ماهواره «پرس۱» نام دارد که توسط متخصصان پاکستانی ساخته شده بود و به همین دلیل اهمیت زیادی برای این کشور دارد. اهمیت پرتاب این ماهواره برای پاکستان از این جهت است که پرس۱ جزو معدود ماهواره‌های جهان است که قابلیت کنترل از راه دور دارد.

این ماهواره در سال ۲۰۱۸ به‌همراه ماهواره‌ دیگری با نام «PakTES-1A» توسط یک فروند موشک پرتاب ماهواره متعلق به چین، در مدار کره زمین قرار گرفت.

پاکستان علاوه بر پرتاب ماهواره، در زمینه راه‌اندازی ایستگاه فضایی نیز فعال است و در این مورد در پروژه ایستگاه بین‌المللی ماه که در ۲۰۳۵ میلادی با همکاری چین و روسیه و کشورهای دیگر مانند فرانسه، آلمان، ایتالیا، مالزی و تایلند ساخته می‌شود، سهیم شده است.

در زمینه فرستادن انسان به فضا نیز در سال ۲۰۲۳ میلادی، شرکت انگلیسی ویرجین گالاکتیک، نخستین فضانورد پاکستانی را به فضا فرستاد.

پاکستان با وجود این پیشرفت‌ها در حوزه فضایی، هنوز نتوانسته است ماهواره‌ای‌ را توسط ماهواره‌برهای داخلی خود به فضا بفرستد و در این زمینه از آمریکا، روسیه و بیشتر از همه، از چین کمک گرفته است که این پرتاب‌ها برای پاکستان بسیار هزینه‌بر بوده است.

پاکستان در حوزه فضایی دست نیاز را به‌سوی هند نیز دراز کرده است که با توجه به رقابت میان این دو کشور و اختلافاتی که با یکدیگر دارند، این اقدام بازخورد بسیار منفی میان پاکستانی‌ها داشته است.

تلاش برای جذب همکاری‌های گران‌قیمت توسط کشورهای نامدار عرصه فضایی توسط پاکستان درحالی است که کشور ما در نزدیکی پاکستان امتحان خود را در زمینه پرتاب‌های موفق فضایی و ماهواره‌برها پس داده است و جمهوری اسلامی ایران توسط ماهواره‌برهای ایرانی توانسته است ماهواره‌های امید، مجموع ماهواره‌های نور و… را با موفقیت به فضا پرتاب و خود را در “مدار لئو” تثبیت کند.

با این اوصاف و در زمان حاضر، «پایگاه فضایی چابهار» ایران در نزدیکی کشور پاکستان در آستانه بهره‌برداری است که این پایگاه می‌تواند با قیمتی بسیار کمتر از پایگاه‌های فضایی “کِنِدی” آمریکا، بایکونور روسیه و “ایکچانگ” چین، پرتاب ماهواره‌های پاکستانی را انجام دهد.

سابقه ایران و پاکستان در عرصه فضایی می‌تواند زمینه همکاری را برای این دو کشور اسلامی فراهم کند و منجر به رشد صنعت فضایی در هر دو کشور شود.

انتهای پیام/+

فیلتر سرامیکی

حتما ببینید

تفاوت اختلال یادگیری و بیش فعالی + فیلم-پیام امروز

۰۸:۵۶ – ۲۳ تير ۱۴۰۳ سحر پهلوان نشان، روانشناس  با حضور در برنامه صبحانه ایرانی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *