براساس سیاست‌های ابلاغی رهبری سهم تحقیق و توسعه تا سال ۱۴۰۴ باید به ۴ درصد برسد

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری پیام امروز، روح‌الله دهقانی فیروزآبادی؛ معاون علمی رئیس‌جمهور در مراسم افتتاحیه بیست‌و‌چهارمین نمایشگاه دستاورد‌های پژوهش فناوری و فن بازار که امروز در نمایشگاه مصلی امام خمینی(ره) برگزار شد، اظهار کرد: امروز تفاهم‌نامه‌ای با وزارت علوم منعقد شد که مربوط به اجرای عملیاتی بند ۱۳ قانون جهش تولید دانش‌بنیان است و بر اساس آن وزارت علوم پیش‌بینی می‌شود سالیانه حداقل ٢ هزار میلیارد تومان از محل اعتبار مالیاتی صنایع و شرکت‌ها در دانشگاه‌ها صرف هزینه‌های پژوهش و فناوری شود.

معاون علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور با اشاره به اینکه بحث شاخص‌های رشد علمی کشور امروز بیش از هر چیزی مورد بحث قرار گرفته است، گفت: یکی از ملاک‌های رشد علمی کشور تعداد دانشجو و دیگری تعداد مقالات و کیفیت آن‌ها است. سال‌های سال است که سنجش رشد علمی کشور بر اساس تعداد دانشجویان تحصیلات تکمیلی و تعداد و کیفیت مقالات سنجیده می‌شود.

دهقانی با بیان اینکه در سال‌های اخیر رشد تولید برخی از مقالات کاهش پیدا کرده است، یادآور شد: به همین دلیل این گونه مطرح می‌شود که کشور دچار کاهش رشد علمی شده است در حالی که این قطعاً یک غلط راهبردی است. اتفاقی که افتاده این است که دانشجویان و اساتید ما اگر در سال‌های اخیر مثلاً ۱۰ مقاله منتشر می‌کردند در حال حاضر ٢ مقاله منتشر می‌کنند و ٨ مقاله دیگر را به فناوری و پتنت تبدیل می‌کنند.

وی ادامه داد: یکی از ملاک‌های مهم در دنیا که مهمتر از مقاله و تعداد دانشجو بالاخص در حوزه‌های فناورانه، بحث هزینه‌های تحقیق و توسعه است؛ اینکه سرانه تحقیق و توسعه در هر کشور چقدر است، یکی از شاخص‌های اندازه‌گیری رشد علمی در کشور‌ها است.

دهقانی به آمار سهم تحقیق و توسعه برخی کشور از تولید ناخالص داخلی اشاره کرده و گفت: سرانه تحقیق و توسعه کشور‌هایی مثل آمریکا نسبت به تولید ناخالص داخلی ٣ و ١٢ دهم درصد، چین ٢ و ٢٣ دهم درصد، ژاپن ٣ و ٢ دهم درصد و کره جنوبی ۴ و ٧ دهم درصد است در حالی که این عدد در کشور با وجود اینکه در سیاست‌های ابلاغی رهبری در سال ٩٣ در افق ۱۴۰۴، ۴ درصد پیش‌بینی شده اما حداکثر به ٨ دهم درصد رسیده است.

وی با تأکید بر اینکه رشد سرمایه‌گذاری در بخش تحقیق و توسعه را با اهمیت است، گفت: براساس سیاست‌های ابلاغی رهبری سهم تحقیق و توسعه تا سال ۱۴۰۱ باید به ۴ درصد برسد. متأسفانه درایران برخلاف رویه دنیا دوسوم هزینه‌های تحقیق و توسعه دولتی و یک‌سوم مربوط به بخش خصوصی می‌شود درحالی که در دنیا دوسوم هزینه‌های تحقیق و توسعه توسط کسب و کار‌ها و بخش خصوصی تأمین می‌شود.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور ضمن تأکید بر اینکه از سال ۱۴۰۱ تمام توان خود را برای اجرای قانون جهش تولید دانش بنیان گذاشته‌ایم، بیان کرد: معتقدم اگر قانون جهش تولید دانش بنیان ۱۰ سال اجرایی شود، می‌تواند به معنای واقعی اقتصاد دانش بنیان و رسیدن به GDP معنادار را محقق کند.

دهقانی با اعلام اینکه نسبت به سال گذشته درخواست حمایت اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه ۴۰۰ درصد رشد پیدا کرده است، گفت: در بند ١٣ قانون جهش تولید دانش بنیان به صراحت برنامه‌ریزی کرده که صنعت و شرکت‌های دانش بنیان اعتبار مالیاتی خود را در دانشگاه‌ها هزینه کنند و با پیگیری‌های انجام شده، شیوه‌نامه عملیاتی کردن این بند قانون، ۶ آذرماه مصوب و ابلاغ شد.

معاون علمی رئیس جمهور امکان ارسال درخواست برای استفاده از اعتبار مالیاتی در تمام فصول سال و تأمین ۲۰ درصدی هزینه‌های سربار دانشگاه‌ها را از ویژگی‌های این توافقنامه برشمرد و گفت: همچنین براساس این همکاری مشترک، ملاک پذیرش تحقیق و توسعه‌ای بودن تأییدیه رئیس دانشگاه کافی است و برای هزینه‌های بدون سند نیز پیش‌بینی شده که رئیس دانشگاه تصمیم‌گیری کند.

انتهای پیام/

فیلتر سرامیکی

حتما ببینید

زمان حمله پشه آئدس به انسان + فیلم-پیام امروز

۰۹:۵۲ – ۲۳ تير ۱۴۰۳ علی اصغر زنده دل، متخصص طب سنتی در برنامه تلویزیونی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Banner