سپهر ستاری: تیم ملی ایران با پیروزی مقابل امارات ۹ امتیازی شد و به عنوان صدرنشین به مرحله یکهشتم نهایی جام ملتهای آسیا راه یافت. شاگردان امیر قلعهنویی در این مرحله امروز (چهارشنبه) باید به مصاف سوریه بروند که در مرحله گروهی با کسب ۴ امتیاز به عنوان تیم سوم راهی دور حذفی شده است. ایران درحالی به عنوان تیم صدرنشین صعود کرده که پس از شکست ژاپن مقابل عراق و صعود این تیم به عنوان تیم دوم، صحبتهای زیادی در خصوص تساوی مصلحتی کرهجنوبی برای فرار از تقابل با ساموراییها مطرح شده است. با وجود این صحبتها ایران ترجیح داده به عنوان تیم نخست به مرحله بعدی برسد تا در یکچهارم نهایی در انتظار تقابل احتمالی با ژاپن باشد.
جام ملتهای آسیا از سال ۲۰۱۹ با حضور ۲۴ تیم برگزار میشود و این دومین دورهای است که مرحله یکهشتم نهایی در آن وجود دارد. پیش از این ۸ تیم به مرحله حذفی میرسیدند و در مرحله یکچهارم نهایی به مصاف هم میرفتند. به بهانه صعود تیم ملی و تقابل با سوریه، آمار نخستین دیدارهای ایران در مرحله حذفی جام ملتهای آسیا مورد بررسی قرار گرفته است. ایران تا قبل از امسال ۱۴ بار در جام ملتهای آسیا شرکت کرده که به جز سال ۱۹۶۸ که مسابقات در یک گروه برگزار میشد و مرحله حذفی نداشت، در بقیه دورهها پس از مرحله گروهی تیمهای وارد مرحله حذفی شدهاند. ایران به جز سال ۱۹۹۲ در بقیه دورهها از مرحله گروهی صعود کرده و در اولین بازی خود در مرحله حذفی به ۵ برد، ۴ شکست و ۳ تساوی رسیده که در هر ۳ مساوی کار به ضربات پنالتی کشیده شده و ایران شکست خورده است.
در ادامه چند بازی خاطرهانگیز ایران در اولین مرحله حذفی جام ملتهای آسیا بررسی شده است.
ایران ۶ – ۲ کرهجنوبی
بدون شک یکی از خاطرهانگیزترین دیدارهای تاریخ تیم ملی ایران مسابقه با کرهجنوبی در مرحله یکچهارم نهایی جام ملتهای سال ۱۹۹۶ است. ایران در آن سال با هدایت محمد مایلیکهن با نتیجه ۶ بر ۲ کرهجنوبی را شکست داد و یک برد تاریخی را رقم زد. علی دایی در آن مسابقه یکی از بهترین روزهای دوران حرفهای خود را سپری کرد و ۴ گل به کرهجنوبی زد. کریم باقری و خداداد عزیزی هم دیگر گلزنان تیم ملی در یکی از تاریخیترین بازیهای خود بودند.
ایران در آن سال علیرغم اینکه یکی از بهترین تیمهای خود را در اختیار داشت ولی در مرحله نیمهنهایی پس از تساوی صفر – صفر مقابل عربستان در ضربات پنالتی شکست خورد و دستش از جام قهرمانی کوتاه ماند.
ایران صفر – صفر کرهجنوبی
بدترین خاطره دوران مربیگری امیر قلعهنویی در سال ۲۰۰۷ و مقابل کرهجنوبی رقم خورد. ایران در آن دوره پس از صدرنشینی در مرحله گروهی و صعود، در مرحله بعدی به مصاف کره جنوبی رفت پس از تساوی در وقت معمول و اضافه، در ضربات پنالتی مقابل حریفش شکست خورد و از جام حذف شد. شکست در آن بازی منجر به برکناری قلعهنویی از تیم ملی شد و او پس از ۱۷ سال هنوز نتوانسته تلخی حذف و اخراج را هضم کند. سرمربی تیم ملی در آن مسابقه یک تصمیم جالب هم گرفت و پس از ۱۲۰ دقیقه وحید طالبلو پنالتیگیر را به جای حسن رودباریان وارد زمین کرد ولی یک مهار او در پنالتیها در مقابل ۲ ضربه از دست رفته مهدی مهدویکیا و رسول خطیبی هم نتوانست ایران را پیروز میدان کند. قلعهنویی امسال امیدوار است با کسب عنوان قهرمانی، خاطره تلخ حذف مقابل کرهجنوبی را هم فراموش کند.
ایران ۳ – ۳ عراق
یکی دیگر از بازیهای بهیادماندنی تیم ملی در جام ملتها مقابل عراق در سال ۲۰۱۵ بود. شاگردان کارلوس کیروش در آن بازی با گل سردار آزمون از رقیب جلو افتاد و شانس زیادی برای برد داشتند ولی اخراج مهرداد پولادی همه چیز را خراب کرد. عراق پس از ۱۰ نفر شدن ایران گل مساوی را زد و سپس در وقت اضافه هم ۲ بار جلو افتاد که مرتضی پورعلیگنجی و رضا قوچاننژاد گلها را جبران کردند تا کار به ضربات پنالتی کشیده شود.
در ضربات پنالتی هم تیم ملی عراق بهتر عمل کرد و با پیروزی مقابل ایران راهی مرحله نیمهنهایی شد. ایران در آن سال یکی از آمادهترین تیمهای خود را روانه مسابقات کرده بود همین موضوع تلخی ناکامی مقابل عراق را چند برابر کرد.
ایران ۲ – صفر عمان
جام ملتهای آسیا از سال ۲۰۱۹ با حضور ۲۴ تیم برگزار میشود و در آن دوره برای نخستین بار مرحله یکهشتم نهایی هم به مسابقات اضافه شد. تیم ملی ایران برای دومین بار در سال ۲۰۱۹ با هدایت کارلوس کیروش پا به مسابقات گذاشت و شروع بسیار خوبی هم داشت و به عنوان صدرنشین راهی دور حذفی شد. ایران در یکهشتم نهایی به مصاف عمان رفت و نزدیک بود در همان ابتدای بازی کارش سخت شود ولی مهار تماشایی علیرضا بیرانوند روی ضربه پنالتی یوزهای ایرانی را در بازی نگه داشت.
در ادامه علیرضا جهانبخش و اشکان دژاگه ۲ بار برای ایران گل زدند تا تیم کیروش به راحتی به یکچهارم نهایی برسند. تیم ملی پس از پیروزی مقابل چین به نیمهنهایی رسید ولی با شکست عجیب مقابل ژاپن باز هم حذف شد و نتوانست طلسم قهرمانی را بشکند.
۲۵۸ ۲۵۸