تصویربرداری دقیق از اجسام با دستگاه "میکروسی‌تی‌ اسکن صنعتی" ایران‌ساخت

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری پیام امروز، حسین قدیری؛ مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان “بهین نگاره” که هشت سال از آغاز به کار آن می‌گذرد، درباره زمینه فعالیت شرکت می‌گوید: شرکت ما در زمینه ساخت دستگاه‌های پیشرفته تصویربرداری با پرتو ایکس فعالیت می‌کند. ما در نمایشگاه یازدهم ایران‌ساخت با دو دستگاه حضور داریم؛ یکی دستگاه تصویربرداری میکروسی‌تی‌ اسکن صنعتی و دیگری دستگاه تصویربرداری میکرو اسکن کلینیکال.

به گفته وی، دستگاه میکروسی‌تی اسکن در واقع یک دستگاه تصویربرداری سه‌بعدی از اجسام است که اطلاعاتی از داخل اجسام در اختیار محققان قرار می‌دهد و وضوح‌ تصویر آن در محدوده میکرون است. به عبارتی، اگر داخل اجسام جزئیاتی باشد که در ابعاد میکرونی (یک هزارم میلی‌متر) باشد، می‌تواند نشان دهد.

قدیری می‌افزاید: تصویربرداری میکرو اسکن کلینیکال قادر است از نمونه‌های زنده مانند موش تصویربرداری سه‌بعدی انجام دهد که در تحقیقات دارویی، بیولوژیک و … کاربرد دارد. در مقابل، دستگاه تصویربرداری میکروسی‌تی‌ اسکن صنعتی می‌تواند از سنگ و فلز و به طورکلی اجسام تصویربرداری ‌کند؛ از این رو، این دستگاه به مراتب پیشرفته‌تر از نمونه کلینیکال است.

مدیر این شرکت دانش‌بنیان درباره چگونگی فعالیت این دستگاه‌های تصویربرداری اشاره می‌کند: سازوکار این تجهیز به این شکل است که در دستگاه صنعتی، پرتو اشعه ایکس ثابت است و نمونه‌ای که در جای مخصوص قرار می‌گیرد، حول محور خود می‌چرخد؛ چرا که در تصویربرداری سه‌بعدی، باید جسم موردنظر ۳۶۰‌ درجه حول محور خود بچرخد. رزولوشن این دستگاه یک میکرون (یک هزارم میلی‌متر) است.

وی ادامه می دهد: نمونه ملموسی که برای این کاربری می‌توان به آن اشاره کرد، سنگ نفت است که متخلخل بوده و داخل آن حفره‌های متعددی وجود دارد؛ بنابراین این دستگاه برای مطالعات نفتی از اهمیت بالایی برخوردار است. سنگ نفت دارای حفره‌های میکرونی است که نفت داخل همین حفره‌ها جمع می‌شود در نتیجه این دستگاه می‌تواند اطلاعات خوبی در خصوص مخازن نفتی فراهم کند.

قدیری بیان می‌کند: عملکرد دستگاه به این شکل است که در نمای ۳۶۰ درجه‌ای از جسم نمونه‌برداری و تصویربرداری کرده و نمونه‌ها با الگوریتم‌های پیچیده ریاضیاتی به تصاویر مقطعی سه‌بعدی تبدیل می‌شوند که برای تحلیل، مشاهدات و مطالعات به محققان کمک زیادی می‌کند.

به گفته وی، در هر دو دستگاه تصویری ۳۶۰ درجه از جسم تهیه می‌شود با این تفاوت که در نمونه صنعتی، جسم حول محور خود می چرخد اما در نمونه کلینیکال و پزشکی، جسم ثابت است و اشعه به دور آن می چرخد.

وی درباره کاربرد این تصاویر سه بعدی عنوان می کند: بسیاری از مخازن نفتی در ایران، سال‌ها استخراج نفت داشته‌اند و حالا به دلیل پایین آمدن فشار، نفت‌دهی آن کاهش یافته است. فرض کنید که محققان تصمیم می‌گیرند چند کیلومتر دورتر، چاهی حفر کنند و با تزریق آب شور و استفاده از فشار این آب، نفت‌گیری از این چاه را افزایش دهیم. این کار مستلزم آن است که از نظر زمین‌شناسی، پتروفیزیکی، ویژگی‌های مخزن نفت را استخراج کنیم؛ این که حفره‌ها در چه سایزی است، آیا حفره‌ها به یکدیگر راه می‌دهند یا نه و به طورکلی به مطالعه نیاز دارد. در دنیا تنها روش انجام این مطالعه، انجام میکروسی‌تی‌ اسکن روی نمونه‌های سنگ آن مخزن است. در حال حاضر مخازن زیادی داریم که بازدهی آنها کاهش یافته و نفتی به ما نمی‌دهد. استفاده از این دستگاه به خوبی می تواند به احیای این مخازن کمک کند.

انتهای پیام/

فیلتر سرامیکی

حتما ببینید

زمان حمله پشه آئدس به انسان + فیلم-پیام امروز

۰۹:۵۲ – ۲۳ تير ۱۴۰۳ علی اصغر زنده دل، متخصص طب سنتی در برنامه تلویزیونی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Banner