مهارت سنتی ساخت «ساج»، در فهرست میراث در خطر قرار گرفته و معاون میراث فرهنگی، پاسداری فوری از این میراث را به استاندار کرمانشاه ابلاغ کرد.
بهگزارش ایسنا، ساج صفحه چدنی یا فلزی دایرهای گود است که معمولا برای پخت نان سنتی از آن استفاده میشود. وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، با قرار دادن مهارت ساخت سنتی ساج در فهرست میراث در خطر به استاندار کرمانشاه یادآور شد: در اجرای مواد «۱۱ و ۱۲» از قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون حراست از میراثفرهنگی ناملموس مصوب سال ۱۳۸۴ مجلس شورای اسلامی و مواد «۲ و ۳» آئیننامه اجرایی این قانون مصوب ۱۳۸۷ هیأت وزیران و همچنین آییننامه مشارکت در پاسداری از میراثفرهنگی ناملموس شهرها و روستا مصوب ۱۴۰۰ هیأت وزیران، هرگونه اقدام که موجب حراست و پاسداری این میراث شود، مورد تأکید است.
علی دارابی همچنین به بهمن امیریمقدم ـ استاندار کرمانشاه ـ مراتب ثبت ۱۰ میراث ناملموس دیگر را ابلاغ کرد که حفاظت از آنها در مسؤولیت این استاندار تعریف شده است، برفاندیل (معادل برفچال) ـ یعنی پوشاندن روی برف با خار و خاشاک و علف و گوَن و حتی نایلون برای جلوگیری از ذوب سریع آن بر اثر تابش آفتاب ـ است که به دلیل قدمت دیرینه، کاهش آسیبهای زیستمحیطی به عنوان میراث ناملموس ثبت شده است.
فهرست میراث فرهنگی ناملموس که همه آنها در بهمنماه سال ۱۴۰۰ ثبت ملی شدهاند و به استاندار کرمانشاه برای مشارکت در پاسداری و حفاظت ابلاغ شده، به این شرح است:
۱- برف اندیل (برفندیل)، برفچال، پرژین ورو (ورف)، ورف چال؛ دانش و فنون سنتی بهرهبرداری از منابع آب (منطقهای به پیشنهاد خراسان شمالی)
۲- مهارت سنتی هالوین هیزه؛ بهسازی و مقاومسازی خیک (منطقهای به پیشنهاد کرمانشاه)
۳- مهارت تهیه گنم شیر/ بوغدا قورقاسی ـ قوورقا/ گندم برشته/ گنم شیره/ گندم شیر (منطقهای به پیشنهاد کرمانشاه)
۴- مهارت تهیه شیرینی سنتی شکرلمه (منطقهای به پیشنهاد کرمانشاه)
۵- مهارت پخت غذای سنتی سوختی
۶- مهارت پخت نان تیری (ارجاع به شماره ثبت ۱۰۶۲.۱۶۰۷)
۷- مهارت پخت نان تفتان
۸- مهارت پخت غذای سنتی کرفیله
۹- مهارت پخت برنج و هلیره
۱۰- فن و مهارت ساخت اوسه سنتی/ جنگر/ شهن/ اوسین؛ چنگک کشاورزی (منطقهای به پیشنهاد کهگیلویه و بویراحمد)
فهرست در خطر و نیازمند پاسداری فوری:
۱ – مهارت سنتی ساخت ساج
انتهای پیام