یک کارشناس مسائل بینالملل خاطر نشان کرد: تا جایی که میدانم ایران هرجایی که دستاش رسیده در بحث برجام و مذاکرات انعطاف داشته است.
به گزارش ایسنا، فواد ایزدی در نشست افول آمریکا و نظم نوین جهانی اظهار کرد: نتیجه شکست پروژه جهانیسازی این بود که ادبیات ملیگرایی اقتصادی توسط برخی سیاستمدارها نتیجهاش انتخاب فردی مانند ترامپ در آمریکاست. اگر به شعارهای ترامپ دقت کنید او به طور جدی شعار ملیگرایی اقتصادی را مطرح میکند و به راحتی از بسیاری از پیمانهای اقتصادی که دولتهای قبلی آمریکا وارد آنها شده بودند، خارج میشوند.
وی ادامه داد: در انگلیس هم رایآوردن بریکس متاثر از چنین نگاهی است همین نگاهی که معتقد بود پیمانهای تجاری به ضرر اقشار کارگری است، در فرانسه در انتخابات جریان راست قدرت میگیرد چرا؟ زیرا یکی از شعارهای این جریان راست ملیگرایی اقتصادی است و هرچه این مساله رشد پیدا میکند ما شاهد کاهش سلطه آمریکایی در عمل هستیم.
این استاد دانشگاه ادامه داد: در پی افزایش ملیگرایی شاهد هستیم که سلطه و نفوذ آمریکا دچار چالش شده مهاجرت کمتر میشود و همه این مسائل دلیل دیگری برای شکست پروژه هژمونی آمریکا است.
ایزدی خاطر نشان کرد: رشد چین با کمک آمریکا اتفاق افتاد و یکی از مسائلی که در بین متخصصان آمریکایی مطرح است این بوده که اشتباه راهبردی آمریکا و اروپا چین را وارد بازار اقتصادی کرد. سیاست آمریکا این بود که با نزدیک شدن به چین آن را از شوروی دور کند. این اتفاق در بحبوحه جنگ سرد رخ داد. با این ذهنیت که تغییر ساختار اقتصادی چین به گونهای صورت گیرد که در پی آن تغییر سیستم سیاسی اتفاق بیفتد.
وی ادامه داد: به تدریج این شک و شبهه ایجاد شد که چین در حوزه اقتصادی رشد میکند اما در حوزه سیاسی اتفاقی نمیافتد. اواسط دوره اوباما این بالانس برگشت. دیدند که وضعیت بدتر شد نتیجه این شد که از همان دوران یکسری از سیاستها تغییر کرد در حال حاضر هم وزیر خارجه آمریکا در سخنرانی که اخیرا داشته یک ساعت در مورد چین صحبت میکند این مسائل به تفکر دکترینی که در آمریکا حاکم است باز میگردد اگر بپرسید ذیل کدام دکترین سیاست خارجی است، باید گفت لیبرال اینترنشنال. از نظر آنها لیبرال تفکر خوبی است و دیدیم که در این زمینه تلاشهای بسیاری انجام دادند اما هژمونی آمریکا خیلی ریشه نگرفت و زود دچار چالش شد. در بحث اشغال عراق هم اقدامشان متاثر از تفکر لیبرال اینترنشنال بود، اما در این مساله خیلی تفاوتی میان دموکراتها و جمهوریخواهان وجود ندارد. جمهوریخواهها به دلایل ژئوپلتیکی هم علاقه داشتند به ایران ضربه بزنند اما به نتیجه نرسیدند و دیدیم که چه رویکردی نسبت به سردار سلیمانی داشتند این مساله به خاطر این بود که ایران کاری کرد که آبروی آمریکا را در دنیا برد و به همین دلیل هم پوتین از بهم ریختگی سیستم آمریکاییها استفاده کرد و به اوکراین حمله کرد.
این استاد دانشگاه همچنین به سخنرانی رئیس جمهور در اجلاس بریکس اشاره کرد و گفت: قطعا فرصتهایی را در حوزه اقتصادی شاهد خواهیم بود و گشایشهایی ایجاد میشود. در گذشته میدانستند که درگیریها وجود خواهد داشت و برای رقابت با سوئیفت سامانههایی ایجاد کردند و تعامل با یکسری کشورها از این طریق سرعت خواهد گرفت.
وی خاطر نشان کرد: آن چیزی که آمریکاییها نداشتند قدرت نرم در منطقه بود الان تلاش میکنند تا این مساله را تقویت کنند و شرایطی را برای فارغالتحصیلان دبیرستانی عراق در نظر گرفتند که در صورت داشتن معدل فلان به صورت اتوماتیک بورس آمریکا میشوند. در واقع آمریکاییها میخواهند افراد را تحت پوشش خود قرار دهند.
وی با اشاره به گسترش جبهه مقاومت نیز اظهار کرد: به نظر میرسد در شرایط فعلی روسیه نیز به جبهه مقاومت پیوسته زیرا طرف حمله او غربیها هستند. در این میان آمریکا و چینیها به دنبال ائتلافسازی هستند بایدن تلاش میکنند تا با سفر به عربستان سعودی در اجلاس شورای همکاری خلیج فارس شرکت کنند اما خوب کشورهایی مانند اردن، مصر و … هم دعوت شدهاند تا جبهه مقاومت اعضای جدیدی پیدا کند.
این کارشناس مسائل بینالملل در خصوص شرایط برجام نیز اظهار کرد: در مورد برجام باید گفت نباید همه کارها را متوقف کنیم تا ببینیم در وین چه اتفاقی میافتد این کار را هم قبلا تجربه کردیم و جواب خوبی نگرفتیم تا جایی که بنده میدانم ایران هرجایی دستاش رسیده انعطاف داشته و دغدغهای که افراد مذاکرهکننده دارند این است که در صورت بازگشت توافق ظرفیتهایی که در حوزه هستهای وجود دارد دستاوردها سرجای خود بماند اما سوالی مطرح میشود که در آمریکا اختلافی نسبت به برجام وجود دارد چرا؟ این مساله را آن جایی متوجه میشویم که اکثریت سنا مخالفت دارند برعکس مجلس ما که ورود زیادی به حوزه سیاست خارجه ندارند. وزن کنگره آمریکا در روابط بینالملل کم نیست.
ایزدی همچنین مطرح کرد: در آمریکا و اسرائیل سوالی مطرح میشود که جواب آن موافق یا مخالف برجام را مشخص میکند که آیا جمهوری اسلامی ایران را میتوان با تحریم سرنگون کرد؟ آنها تحریمهای زیادی کردند دانشمندان ما را ترور کردند اما موفق نشدند. تلاش میکنند که اهرمهای قدرت را از ایران بگیرند تا ایران ضعیف شود و از این طریق بتوانند ایران را سرنگون کنند حتی به دنبال تجزیه ایران هستند.
انتهای پیام