به گزارش خبرنگار فضا و نجوم خبرگزاری پیام امروز، آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن (جاکسا)، روز پنجشنبه ۷ سپتامبر (۱۶ شهریور)، اعلام کرد که ماهوارهبر دو مرحلهای H2A حامل یک ماهنشین کوچک با نام SLIM به معنای «کاوشگر هوشمند برای بررسی ماه» و تلسکوپ پرتوی ایکس XRISM را طبق برنامهریزی قبلی از مرکز فضایی تانگاشیما در جنوب ژاپن با موفقیت به فضا پرتاب کرده است.
آژانس فضایی ژاپن ساعاتی پس از پرتاب این کاوشگر در روز پنجشنبه، اعلام کرد که سیگنالهایی را از آن دریافت کرده که نشان میدهد این کاوشگر به طور عادی کار میکند.
در صورت موفقیتآمیز بودن این مأموریت، ژاپن پس از اتحاد جماهیر شوروی، ایالات متحده، چین و هند پنجمین کشوری خواهد بود که کاوشگر خود را بر روی ماه فرود میآورد.
این کاوشگر که «تکتیرانداز ماه» نام دارد، طبق پیشبینی آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن در ماه فوریه بر روی کره ماه فرود خواهد آمد. کاوشگر اسلیم ژاپن کوچک و سبک است و آژانس فضایی ژاپن (Jaxa) تصمیم دارد تا آن را در فاصله ۱۰۰ متری یک هدف مشخص فرود بیاورد.
یکی از اهداف این کاوشگر ژاپنی، مطالعه و جستجوی سرنخهایی دربارۀ منشأ ماه و بررسی پدیدههای فضایی مانند سیاهچالهها و نیز بادهای پلاسمایی است که دانشمندان آن را کلیدی برای کمک به درک تکامل ستارگان و کهکشانها میدانند. همچنینن ژاپن قصد دارد در آینده یک فضانورد را به عنوان بخشی از برنامه آرتمیس ناسا به ماه بفرستد.
این کاوشگر همچنین مجهز به دوربین مخصوصی است که میتواند میزان آهن و سایر عناصر موجود در سنگهای سطح ماه را اندازهگیری کند.
ماهوارهبر دو مرحلهای H2A توسط شرکت ژاپنی صنایع سنگین میتسوبیشی (Mitsubishi Heavy Industries) ساخته شده است. این ماهوارهبر دارای طول کلی ۵۳ متر و قطر ۴ متر بوده و نسخههای مختلف آن از ۲۸۵ تا ۴۴۵ تن وزن دارند. حامل H2A بسته به نسخه مورد استفاده میتواند ۱۰ تا ۱۵ تن محموله را به مدار لئو انتقال دهد.
H2A نخستین مأموریت خود را در سال ۲۰۰۱ انجام داد و با احتساب این عملیات تاکنون ۶۳ بار به فضا پرتاب شده که فقط یک مورد آن ناموفق بوده است. هر بار پرتاب حامل فضایی مذکور مبلغی معادل ۹۰ میلیون دلار هزینه دربردارد و هر دو مرحله آن از اکسیژن مایع و هیدروژن مایع به عنوان سوخت بهره میبرند.
انتهای پیام/