خواص چغندر قرمز (لبو): ۹ خاصیت آن برای سلامتی

کاهش فشار خون و ارتقای عملکرد ورزشی فقط بخشی از خواص لبو (چغندر قرمز) است. شما می توانید چغندر را به صورت خام میل کنید یا به سراغ روش های دیگر مثل آب پز یا کبابی کردن آن بروید.

چغندر قرمز، که بیشتر به اسم چغندر یا لبو شناخته می شود، نوعی سبزی پررنگ و چندمنظوره است. چغندر طعم و عطر خاک می دهد و به خاطر مواد مغذی که در خود دارد، به ابَرغذا معروف است.

این خوراکی در کنار رنگ زیبا، سرشار از مواد مغذی و انواع ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی ضروری است. بسیاری از این موارد، خواص درمانی دارند.

افزون بر این، چغندر خوشمزه است و به راحتی می توانید آن را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. برای مثال می توانید چغندر کبابی بالزامیک، حمص، چغندر سرخ شده و سالاد درست کنید.

در ادامه این مطلب از دپارتمان تناسب اندام مجله سلامت دکتر بهشتیان، به ۹ مورد از خواص چغندر اشاره می کنیم و درمورد روش های اضافه کردن چغندر به رژیم غذایی توضیح می دهیم.

سرشار از مواد مغذی اما کم کالری

چغندر سرشار از مواد مغذی است، کالری کمی دارد اما سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی باارزش است. در واقع، یک ذره از هر ویتامین و مواد معدنی که فکرش را بکنید در چغندر پیدا می شود (+).

۱۰۰ گرم چغندر پخته حاوی مقادیر زیر است (+):

  • کالری: ۴۴
  • پروتئین: ۷ گرم
  • چربی: ۲ گرم
  • کربوهیدرات: ۱۰ گرم
  • فیبر: ۲ گرم
  • فولات (Folate): ۲۰% از مقدار نیاز روزانه
  • منگنز (Manganese): %۱۴ از مقدار نیاز روزانه
  • مس: ۸% از مقدار مقدار نیاز روزانه
  • پتاسیم: ۷% از مقدار مقدار نیاز روزانه
  • منیزیم: ۶% از مقدار مقدار نیاز روزانه
  • ویتامین ث: ۴% از مقدار مقدار نیاز روزانه
  • ویتامین ب۶: ۴% از مقدار مقدار نیاز روزانه
  • آهن: ۴% از مقدار مقدار نیاز روزانه

خواص چغندر و ویتامین ها

چغندر به ویژه سرشار از فولات است. این ویتامین در رشد، تکامل و حفظ سلامت قلب نقش کلیدی دارد (+).

همچنین حاوی منگنز است که در تشکیل استخوان، متابولیزم مواد مغذی، عملکرد مغز و غیره نقش دارد (+).

به علاوه، سرشار از مس است. این مادۀ معدنی مهم برای تولید انرژی و تشکیل بعضی از انتقال دهندگان عصبی ضروری است (+).

خلاصه

چغندر سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی و در عین حال، کم کالری است. همچنین، یک منبع عالی برای انواع مواد مغذی نظیر فولات، منگنز و مس به شمار می رود.

خواص چغندر: کمک به کنترل فشار خون

تا به حال تحقیقات زیادی در زمینۀ تأثیر چغندر روی کاهش فشار خون انجام شده. فشار خون بالا اصلی ترین دلیل بیماری قلبی است (+).

در واقع، بعضی از تحقیقات نشان می دهد که آب چغندر به طرز قابل توجهی در کاهش فشار خون انقباضی و انبساطی (systolic and diastolic) موثر است (+).

به نظر می رسد تأثیر چغندر روی فشار خون انقباضی بیشتر از فشار خون انبساطی است. به علاوه، مصرف چغندر خام بیشتر از چغندر پخته موثر واقع می شود (+).

احتمالاً تأثیر چغندر روی کاهش فشار خون ناشی از مقدار بالای نیترات در این سبزیِ ریشه ای است. نیترات خوراکی در بدن به اکسید نیتریک (Nitric Oxide) تبدیل می شود. اکسید نیتریک مولکولی است که باعث انبساط عروق و کاهش فشار خون می شود (+).

از طرفی، چغندر منبع عالی فولات به شمار می رود. هر چند از تحقیقات مختلف به نتایج ضدونقیض رسیده ایم، برخی تحقیقات نشان می دهد که هر چه بیشتر فولات مصرف کنید، فشار خون به طرز قابل توجهی کاهش پیدا می کند (+).

اما یادتان باشد تأثیر چغندر روی فشار خون موقتی است. در نتیجه، اگر می خواهید در بلندمدت از خواص چغندر روی سلامت قلب برخوردار شوید، باید به صورت منظم چغندر بخورید (+).

خلاصه

چغندر سرشار از نیترات است که به کاهش فشار خون کمک می کند. در نتیجه، خطر ابتلا به بیماری و سکتۀ قلبی کمتر می شود.

ارتقای عملکرد ورزشی

تحقیقات نشان می دهد نیترات خوراکی باعث بهتر شدن عملکرد ورزشی می شود. چغندر سرشار از نیترات خوراکی است.

به نظر می رسد نیترات عملکرد میتوکندری (mitochondria) را بالا می برد. میتوکندری وظیفۀ تولید انرژی در سلول ها را بر عهده دارد. در نتیجه، عملکرد ورزشی بهتر می شود (+).

خواص چغندر در افزایش عملکرد ورزشی

نتایج یک تحقیق نشان می دهد آب چغندر باعث می شود فرد دیرتر احساس خستگی کند، عملکرد دستگاه قلبی-تنفسی را بالا می برد و بازده ورزشکاران را ارتقا می بخشد. این موارد در تقویت استقامت موثر است (+).

شواهد حاکی از این است که آب چغندر قدرت دوچرخه سواری را ارتقا می دهد و تا ۲۰% سطح مصرف اکسیژن را بالا می برد (+).

یادتان باشد ظرف دو الی سه ساعت بعد از خوردن آب چغندر، میزان نیترات در خون به اوج می رسد. پس بهتر است آب چغندر را چند ساعت قبل از تمرین یا مسابقه بنوشید تا خواص احتمالی آن به حداکثر برسد (+).

خلاصه

چغندر مصرف اکسیژن و استقامت را بالا می برد. در نتیجه، عملکرد ورزشی را بهتر می کند. اگر می خواهید خواص چغندر را به حداکثر برسانید، بهتر است آب چغندر را دو الی سه ساعت قبل از تمرین یا مسابقه بنوشید.

خواص چغندر: مقابله با التهاب

چغندر حاوی رنگدانه ای به نام بتالاین (betalain) است که خاصیت ضد التهابی دارد (+).

این مسئله روی ابعاد مختلف سلامتی موثر است زیرا التهاب مزمن منجر به بیماری های مختلف نظیر چاقی مفرط، بیماری قلبی، بیماری کبد و سرطان می شود (+).

نتایج یک تحقیق روی ۲۴ فرد مبتلا به فشار خون بالا نشان داد که مصرف ۲۵۰ mL آب چغندر به مدت دو هفته، به طرز قابل توجهی در کاهش چند شاخص التهابی نظیر پروتئین واکنشی سی (CRP) و فاکتور نکروز توموری آلفا (TNF-a) موثر بود (+).

در سال ۲۰۱۴، افراد مبتلا به استئوآرتریت (osteoarthritis) مورد آزمایش قرار گرفتند. این وضعیت، با التهاب مفاصل همراه است. نتیجه نشان داد کپسول بتالاین که از عصارۀ چغندر درست شده بود در کاهش درد و ناراحتی بیماران نقش داشت (+).

همچنین، شواهد حاکی از تأثیر آب و عصارۀ چغندر روی کاهش التهاب کلیوی در موش های آزمایشگاهی است که به بدن آن ها مواد شیمیایی سمی و مضر تزریق شده بود (+).

البته لازم است تحقیقات بیشتری روی انسان ها انجام شود تا از تأثیر چغندر به عنوان یک مادۀ غذایی روی کاهش التهاب مطمئن شویم.

خلاصه

شاید بتوان گفت مقابله با التهاب از جمله خواص چغندر است اما لازم است تحقیقات بیشتری در زمینۀ تأثیر آن روی انسان ها انجام شود.

خواص چغندر: کمک به سلامت گوارش

یک پیمانه چغندر حاوی ۳.۴ گرم فیبر است. پس چغندر یک منبع خوب برای دریافت فیبر به شمار می رود (+).

فیبر در برابر هضم مقاوم است و با سفر به رودۀ بزرگ، به غذای باکتری های مفید تبدیل می شود و نوعی ملین است (+).

این موارد به تقویت سلامت گوارش کمک می کند و مانع از مشکلات گوارشی نظیر یبوست، بیماری التهابی روده (IBS) و دیورتیکولیت (diverticulitis) می شود (+).

به علاوه، فیبر خطر بیماری های مزمن، مانند سرطان رودۀ بزرگ، بیماری قلبی و دیابت نوع دو، را کاهش می دهد (+).

خلاصه

چغندر از جمله منابع عالی برای دریافت فیبر است که به حفظ سلامت گوارش و کاهش خطر بیماری های مزمن کمک می کند.

خواص چغندر: حفظ سلامت مغز

عملکرد ذهنی و شناختی به مرور زمان و با افزایش سن، کاهش پیدا می کند. در نتیجه، خطر اختلالات زوال عصبی مثل زوال عقل بالا می رود.

نیترات موجود در چغندر باعث انبساط عروق و افزایش خون رسانی به مغز می شود. این موارد، عملکرد مغز را ارتقا می بخشد (+).

به ویژه، شواهد نشان می دهد که چغندر باعث خون رسانی بیشتر به لوب پیشانی مغز می شود. این قسمت با عملکردهای شناختی سطح بالا، مثل تصمیم گیری و حافظۀ کاری، در ارتباط است (+).

به علاوه، در یک پژوهش قدیمی، افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ مورد مطالعه قرار گرفتند. نتیجه نشان داد عملکرد شناختی در کسانی که هر روز به مدت دو هفته ۲۵۰ mL آب چغندر مصرف کرده بودند، ۴% سریع تر از گروه کنترل بود (+).

اما هنوز باید تحقیقات بیشتری روی انسان ها انجام شود تا مطمئن شویم که چغندر به ارتقای عملکرد مغز و کاهش خطر زوال عقل در عموم مردم کمک می کند.

خلاصه

چغندر سرشار از نیترات است که به افزایش خون رسانی به مغز و ارتقای عملکرد شناختی کمک می کند.

خواص چغندر: ضد سرطان

چغندر حاوی ترکیباتی است که در مقابله با سرطان نقش دارند. از جملۀ این ترکیبات می توان به بتائین (betaine)، فرولیک اسید (ferulic acid)، روتین (rutin)، کامپفرول (kaempferol) و کافئیک اسید (caffeic acid) اشاره کرد (+).

آزمایشات انسانی نشان می دهد که عصارۀ چغندر می تواند رشد و گسترش سلول های سرطانی را به تأخیر بیندازد اما لازم است تحقیقات بیشتر در این زمینه انجام شود (+).

نتیجۀ سایر تحقیقات نشان می دهد هر چه مقدار بتائین در خون بیشتر باشد، خطر ابتلا به سرطان کاهش می یابد (+).

اما لازم به ذکر است در اکثر این تحقیقات به جای چغندر از ترکیبات ایزوله استفاده شد. بنابراین، لازم است بیشتر در زمینۀ تأثیر چغندر خوراکی روی کاهش خطر سرطان تحقیق کنیم.

خلاصه

برخی پژوهش ها نشان می دهد تعدادی از ترکیبات موجود در شلغم به مقابله با سرطان کمک می کنند.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵

از مجموع ۲۰۷ رای

فیلتر سرامیکی

حتما ببینید

تعداد کودکان کار قزوین در حال افزایش است – خبرگزاری تسنیم

حدود ۱۲ هزار نفر شرکت کردند و قرار هست ۴هزار و۳۶۶ نفر از این عزیزان …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *