مراسم بزرگداشت روز ملی آزمایشگاه و زادروز حکیم اسماعیل جرجانی با همکاری شبکه آزمایشگاههای علمی ایران (شاعا) برگزار میشود.
دکتر یعقوب فتحالهی، مدیرکل دفتر حمایت و پشتیبانی امور پژوهشی وزارت علوم در گفتوگو با ایسنا، از برگزاری مراسم بزرگداشت روز ملی آزمایشگاه و زادروز حکیم اسماعیل جرجانی در روز سهشنبه، ۳۰ فروردین ماه سال جاری خبر داد.
فتحالهی خاطر نشان کرد: در راستای پاسداشت مقام شامخ آزمایشگر و پزشک نامدار، فیلسوف حکیم اسماعیل جرجانی روز ۳۰ فروردینماه، مصادف با زادروز او، بهعنوان “روز ملی آزمایشگاه” نامگذاری شده است.
وی برگزاری بزرگداشت روز ملی آزمایشگاه را به صورت مجازی دانست و گفت: هدف از برگزاری این رویداد برقراری ارتباط سازنده علمی، تخصصی، تحقیقاتی، تبادل نظر بین متخصصان و فعالان آزمایشگاهی کشور و استفاده بهینه از سرمایههای انسانی و تجهیزاتی کشور است.
مدیرکل دفتر حمایت و پشتیبانی امور پژوهشی وزارت علوم افزود: این مراسم توسط شبکه آزمایشگاههای علمی ایران (شاعا) و انجمن علمی تحقیقات آزمایشگاهی ایران با همکاری و میزبانی دانشگاه لرستان برگزار خواهد شد.
فتحالهی ادامه داد: این مراسم با حضور فعالان آزمایشگاهی سراسر کشور، صبح سه شنبه ۳۰ فروردینماه سال جاری آغاز خواهد شد و در ادامه در قالب دو نشست صبح و بعدازظهر، سخنرانیهای اندیشمندان و شخصیتهای بزرگ علمی کشور ارائه خواهد شد و در پایان این مراسم چالشهای آزمایشگاهها با حضور مسئولین بررسی شده و سپس از خدمات آزمایشگاههای پیشرو مرکزی و کارشناس برجستهی آزمایشگاهی تقدیر به عمل خواهد آمد.
به گزارش ایسنا، زینالدین ابوالفضائل اسماعیل حسین جرجانی، معروف به حکیم اسماعیل جرجانی (۴۲۲ شمسی)، پایهگذار مکتب ایرانی در طب اسلامی، پس از ابنسینا نخستین دانشمندی است که در آثار خود مباحث علم پزشکی را از مسیر مشاهدات آزمایشگاهی بررسی میکرده است.
همچنین حکیم جرجانی از اولین دانشمندانی است که کتاب بینظیرش “ذخیره خوارزمشاهی” را که دایرةالمعارف بزرگ پزشکی است، به زبان فارسی نوشته است. وی در این کتاب مهم مباحث گوناگون علم پزشکی و داروهای زیادی برای تسکین دردها و معالجهی بیماریهای گوناگون تشریح کرده است.
همچنین بخشهای مهمی از این کتاب ارزشمند پزشکی، با هدف تشخیص بیماریها به مشاهدات آزمایشگاهی نمونههای انسانی و مایعات بدن اختصاص یافته است.
حکیم اسماعیل جرجانی مؤثرترین فرد در ترقی دوران تجدد طب ایرانی به شمار میرود و با تالیف این کتاب، علاوهبر خلق یک اثر برجسته پزشکی، مکتب ملی فارسینویسی را نیز بنیانگذاری کرد و مهمترین مطالب پزشکی را بهطور جامع و قابل فهم نگاشته است.
بسیاری از جملات و اصطلاحات حکیم جرجانی بعدها در علم پزشکی کاربرد وسیعی یافته و از اینرو از وی بهعنوان دانشمندی یاد میشود که ادبیات دانش پزشکی را بنیان نهاده است.
انتهای پیام