بسیاری از افراد مخصوصا کودکان علاوه بر این که درد ناشی از سوزن را دوست ندارند، به طور کلی از این ایده که یک سوزن از روی پوستشان به داخل وارد شود، احساس ناراحتی میکنند. علاوه بر این، سوزنهای زیرپوستی استفاده شده برای نمونهبرداری ممکن است بهطور تصادفی به دست کادر درمان فرو برود و خطراتی را برای آنها ایجاد کند.
با در نظر گرفتن چنین ملاحظاتی، محققان مؤسسه فناوری فدرال زوریخ سوئیس اخیرا به بررسی زالوهای خونخوار پرداختند.
این موجودات از طریق دهان مکنده خود به پوست میزبان میچسبند، با دندانهای تیز داخل آن پوست نفوذ میکنند، سپس فشار منفی ایجاد میکنند تا خون را بیرون بکشند. آنها همچنین دارای یک ماده ضد انعقاد طبیعی در بزاق خود هستند که جریان خون را حفظ میکند.
دستگاه الهام گرفته شده از زالو به شکل یک مکنده کوچک سیلیکونی است که روی پوست بازو قرار میگیرد، فشرده میشود و سپس برای انجام کار در آن جا باقی میماند.
این گجت به جای داشتن دندان در داخل، دارای مجموعهای دایرهای از میکروسوزنهای فولادی ضد زنگ به طول دو میلیمتر است که بدون درد به لایههای بالایی پوست نفوذ میکند. با ایجاد فشار داخلی منفی خون از وریدهای مویرگی پوست خارج میشود. این خون در یک مخزن یکپارچه جمعآوری میشود که حاوی یک ضد انعقاد نیز هست تا اطمینان حاصل شود که نمونه در حالت مایع باقی میماند.
هنگامی که این دستگاه یکبار مصرف از روی پوست برداشته شد، یک درپوش روی انتهای باز آن قرار میگیرد و محتویات آن را جمع میکند. متعاقبا یک آداپتور ویژه به آن اجازه میدهد تا در سیستمهای آزمایشگاهی موجود که برای تجزیه و تحلیل خون جمعآوری شده توسط سوزن طراحی شدهاند، استفاده شود. لازم به ذکر است که این دستگاه نمیتواند به اندازه یک سوزن از خون نمونه بردارد، اما برای طیف گستردهای از آزمایشها کافی و کارآمد است.
به دلیل پنهان شدن میکروسوزنها در داخل دستگاه، خطر برخورد تصادفی انگشتان به آن سوزنها بسیار کم است. همچنین ادعا میشود که این فناوری نسبت به سوزنهای سنتی ارزانتر است و به آموزش کمتری نیاز دارد و بنابراین میتواند به طور ویژه برای استفاده در کلینیکهای دارای منابع محدود، مانند کلینیکهای کشورهای در حال توسعه، مناسب باشد. نسخه کاملا زیست تخریب پذیر آن نیز در دست ساخت است.
محققان اکنون به دنبال شرکایی برای کمک به توسعه بیشتر این دستگاه هستند. این دستگاه با موفقیت روی خوکها آزمایش شده است.
منبع: ایسنا
Source link