به گزارش وبگاه خبری رویترز، گوگل دیپ مایند از سومین نسخه مدل هوش مصنوعی «AlphaFold» رونمایی کرد. این مدل برای کمک به دانشمندان در طراحی دارو و کشف مؤثر شیوههای درمان بیماریها طراحی شده است.
این شرکت در سال ۲۰۲۰، با استفاده از هوش مصنوعی برای پیشبینی رفتار پروتئینهای میکروسکوپی، سبب پیشرفتی چشمگیر در زیستشناسی مولکولی شد. اکنون محققان دیپ مایند و شرکت تابعه آن، «Isomorphic Labs»، میتوانند با استفاده از جدیدترین نسخه «AlphaFold»، رفتار همه مولکولها از جمله دیایان انسان را بررسی کنند.
برهمکنش پروتئینها از آنزیمهای حیاتی برای متابولیسم انسان گرفته تا آنتی بادیهایی که با بیماریهای عفونی مبارزه میکنند، کلید کشف و توسعه دارو هستند. طبق اعلام شرکت دیپ مایند، یافتههای این شرکت در مجله تحقیقاتی «Nature» منتشر شده و زمان و هزینه مورد نیاز برای توسعه درمانهای سرنوشتساز را کاهش میدهد.
دمیس هاسابیس، مدیر عامل این شرکت در نشست خبری اخیر خود گفت: «ما با این قابلیتهای جدید میتوانیم مولکولی را طراحی کنیم که در یک مکان خاص به یک پروتئین متصل شود و همچنین میتوانیم پیشبینی کنیم که تأثیر آن تا چه حد خواهد بود.»
وی افزود: «اگر میخواهید داروها و ترکیباتی طراحی کنید که به بیماری کمک کند، این یک گام مهم محسوب میشود.»
این شرکت همچنین از انتشار سرور «AlphaFold» خبر داد؛ ابزار آنلاین رایگانی که دانشمندان میتوانند از آن برای آزمایش فرضیههای خود پیش از اجرای آزمایشهای واقعی استفاده کنند. از سال ۲۰۲۱، پیشبینیهای این مدل هوش مصنوعی با بیش از ۲۰۰ میلیون ساختار پروتئین بهطور رایگان در دسترس محققان غیرتجاری بوده است.
بنا بر اعلام دیپ مایند، سرور جدید به دانش محاسباتی کمتری نیاز دارد و به محققان این امکان را میدهد که آزمایشها را تنها با چند کلیک ساده انجام دهند.
جان جامپر، محقق ارشد فعال در شرکت دیپ مایند گفت: «این بسیار مهم است که سرور «AlphaFold» چهقدر کار را آسانتر میکند تا دانشمندانی که متخصص زیستشناسی هستند و تسلط چندانی بر علوم رایانه ندارند، بتوانند موارد بزرگتر و پیچیدهتر را آزمایش کنند.»
دکتر نیکول ویلر، متخصص میکروبیولوژی در دانشگاه بیرمنگام نیر مدعی شد که «AlphaFold 3» میتواند به طور قابل توجهی سرعت کشف دارو را افزایش دهد؛ زیرا اکنون تولید فیزیکی و آزمایش طرحهای بیولوژیکی یک گلوگاه بزرگ در بیوتکنولوژی محسوب میشود.
منبع: زاویه
Source link