ماهواره نور ۳ در کلاس نانو ماهواره‌ها یا ماهواره‌های فوق سبک است/ بازارسازی سازمان فضایی برای محصولات دانش‌بنیان

به گزارش خبرنگار فضا و نجوم خبرگزاری پیام امروز، حسن سالاریه معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فضایی ایران در گفت‌وگوی ویژه خبری سیما درباره پرتاب امروز ماهواره نور ۳ با ماهواره‌بر قاصد اظهار کرد: در حوزه پرتاب ماهواره‌ها موفقیت ‌‌‌‌‌‌های زیادی داشتیم و هدف اصلی ما از از ابتدای تشکیل شورای عالی فضایی، تثبیت لایه لئو و در ادامه دستیابی به لایه جئو بود.

وی گفت: ما پرتابگرهای سبک و فوق سبک را با قابلیت پرتاب اجرام ۳۰ تا ۴۰ کیلوگرم داریم که در ادامه باید به سمت اجرام بیشتر و ماهواره‌های سنگین‌تر حرکت کنیم و به صورت گروهی مدار‌گذاری کنیم.

سالاریه درباره حوزه طراحی و ساخت ماهواره گفت: ماهواره‌های گوناگونی در حوزه‌های سنجشی و مخابراتی در ارتفاع پایین و ارتفاع لئو تحویل شده است و هم اکنون نیز ماهواره‌های متعددی را داریم و امروز نیز پرتاب موفقیت آمیز ماهواره نور ۳ را داشتیم که به نوعی در کلاس ماهواره‌های نانو یعنی ماهواره‌های فوق سبکی است که می‌تواند با دقت مطلوبی تصویربرداری کند.

رئیس سازمان فضایی گفت: رسیدن به دقت‌های تصویربرداری ۲ متر و ۲٫۵متر در برنامه‌های آینده وجود دارد و در حال کار تحقیقاتی هستیم و پیش بینی ما این است که تا انتهای سال ۱۴۰۴ در حوزه دقت حوزه یک متر گام‌های بسیار موثری برداشته شود و فاز تحقیقات آن را با جدیت آغاز کنیم.

وی گفت: در آینده نزدیک پرتاب‌های متعددی از ماهواره‌های  با دقت ۳ و ۴ و ۵ متر خواهیم داشت که در سال‌های آتی نیز این اخبار خوب به گوش مردم خواهد رسید. 

وی با اشاره به موضوع زیرساخت‌ها گفت:  در حوزه زیرساخت‌ها نیز پیشرفت‌های قابل توجهی داشتیم. در حوزه زیرساخت‌های تست در اجرام بالا برنامه‌های مفصلی طبق برنامه ۱۰ ساله فضایی کشور داریم‌و ظرف یکی دو سال آینده ماهواره‌هایی که در صف پرتاب با دقت ۵ متر و دقت بهتر ۴ متر و ۳٫۵ متر داریم که یا در حال ساخت هستند یا در صف پرتاب قرار گرفتند البته ماهواره‌هایی نیز از سال‌های گذشته با دقت ۱۵ متر داشتیم که در صف پرتاب هستند اما به دلیل جرم بالاتری که دارند با پرتابگر قاصد پرتاب نداشتند اما با تثبیتی که در لایه لئو خواهیم داشت برای اجرام بالاتر نیز اتفاقات مثبتی خواهد افتاد.

سالاریه تأکید کرد: لایه لئو جزو پرکاربردترین لایه‌های مدارات و ارتفاعاتی است که ماهواره ها استفاده می‌شوند ماهواره‌هایی که در این لایه و در ارتفاع ۴۵۰ تا ۵۰۰ کیلومتر قرار می‌گیرند با سایر مدارات قابل قیاس نیست، به‌ویژه این مدار برای ماهواره‌های سنجشی بسیار ارزشمند است.

وی ادامه داد: مسیر این جریان در دنیا به سمت کوچک شدن و سبک شدن، اقتصادی شدن و منظومه سازی پیش می‌رود. پیش بینی می‌شود در آینده این کلاس از ماهواره‌ها بیشتر شود و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی نیز در این حوزه بیشتر سرمایه‌گذاری می‌کنند. امروز در دنیا وقتی به اغلب منظومه‌های ماهواره‌ای‌ و ماهواره‌های سنجشی نگاه می‌کنیم ماهواره های ۳u  و ۶u  و درواقع با ابعاد و اندازه های کوچک بوده است.

سالاریه گفت: تثبیت لایه لئو برای ماهواره‌برهای سبک برای کشوری که در ابتدای مسیر تثبیت قرار گرفته است و بحث اقتصادی کردن فضا و تشویق بخش خصوصی برای ورود به حوزه فضا دارد، به عنوان یک الزام محسوب می‌شود. 

وی گفت: اگر در حوزه فضایی بخواهیم به شاخصه‌هایی که در برنامه ۱۰ ساله فضایی آمده است برسیم یکی از مسیرهای مهم که به جد آن را دنبال می‌کنیم و در منظومه شهید سلیمانی نیز دنبال کردیم بحث نانو ماهواره‌ها یا ریز ماهواره‌هایی است که کلاس ماهواره نور ۳ نیز متعلق به همین خانواده است.

رییس سازمان فضایی ایران گفت: صنعت فضایی ایران، بدون خصوصی‌سازی و بدون فعال کردن شرکت‌های دانش‌بنیان و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی و صرف اتکا به بودجه‌های دولتی یک صنعت ناتمام است. سازمان فضایی ایران در یک سال گذشته و از ابتدای تشکیل دولت سیزدهم تمرکزش بر روی فعال کردن این حوزه‌ها بوده است و در آینده‌ای نزدیک ماهواره‌های متعددی را خواهیم داشت که صرفاً توسط بخش خصوصی ما ساخته شده است و ما نیز به عنوان دولت وظیفه داریم هم زیرساخت‌های لازم را برای آنها فراهم کنیم و در ابتدای  امر به عنوان یک مشتری قابل اعتماد برای این شرکت‌ها باشیم تا محصولات تولید شده توسط شرکت‌های دانش بنیان را خریداری کنیم برای این شرکت‌ها بازارسازی کنیم.

وی ادامه داد: در این صورت یک اکوسیستمی از مجموعه‌هایی در کشور به وجود می‌آیند که تمام سازمان‌های بهره‌بردار صنعت فضایی ایران اعتماد بسیار زیادی را به این شرکت‌ها خواهند داشت.

سالاریه تصریح کرد: عمده تمرکز ما در دولت سیزدهم بر فعال‌سازی بخش خصوصی صنعت فضایی کشور است.

وی‌ با اشاره به برنامه‌های آتی صنعت فضایی کشور گفت: ما در بحث منظومه‌سازی در حوزه ماهواره‌های سنجشی و ماهواره‌های مخابراتی تلاش می‌کنیم و به دنبال پروژه‌های سنگین‌تر و بزرگتر ماهواره‌های سنجشی هستیم که شاید در این حوزه سرمایه‌گذار بخش خصوصی به تنهایی قادر به ورود به آن نباشد. زیرساخت یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که دولت سیزدهم به ویژه شخص آقای رئیس جمهور پیگیری می‌کنند که این زیرساخت شامل زیرساخت‌های پرتاب، زیرساخت آزمایشگاه و تجهیزاتی است که بتواند ماهواره‌های مختلف را با قابلیت اعتماد بالا تست کند.

انتهای پیام/

فیلتر سرامیکی

حتما ببینید

تفاوت اختلال یادگیری و بیش فعالی + فیلم-پیام امروز

۰۸:۵۶ – ۲۳ تير ۱۴۰۳ سحر پهلوان نشان، روانشناس  با حضور در برنامه صبحانه ایرانی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *